IKEA: Helgen eller hykler?

Med historier om barnearbeid, designstyveri og miljøskade, er det vanskelig å vite hvilke selskaper som er de "gode guttene" i dag. Hvem bør vi unngå? Hvilke selskaper er pålitelige? Hvilke klager er legitime? I denne usikkerheten er det forfriskende når selskaper ser ut til å ha en positiv innvirkning. IKEA, med sine sterke verdier og berømte "IKEA-ånd", ser ut til å være et slikt selskap. Grunnleggeren, Ingvar Kamprad, har alltid lagt vekt på å holde ting ekte, og sørget for at IKEA kontinuerlig streber etter å oppfylle sin visjon om å skape en bedre hverdag for alle. Selskapet snakker mye om sine verdier, men hva gjør de egentlig? Du finner en oversikt i denne artikkelen.

Folk

Prisreduksjoner
Med stigende kostnader for tiden, opplever mange økonomiske utfordringer. IKEA har omhyggelig optimalisert sine produksjons- og fraktprosesser, noe som har gjort det mulig å senke prisene på flere etterspurte produkter. Bestselgere som BILLY, VITTSJÖ og VARDÖ er nå mer overkommelige.

IKEA bestselgere BILLY
kilde: Unsplash – IKEA bestselger BILLY


Veldedige samarbeid

IKEA er dypt involvert i veldedighet. Selskapet samarbeider med lokale, nasjonale og globale organisasjoner for frivillig arbeid og katastrofehjelp. De har store partnerskap med UNICEF, Save the Children og Røde Kors. I tillegg viser deres nylige samarbeid med hjemløshetsstiftelsen Shelter deres engasjement for sosiale årsaker.

Forpliktelse til inkludering
IKEAs engasjement for LGBTQ+ inkludering strekker seg utover sporadiske Pride-tema produkter. IKEA har bidratt til utviklingen av FNs adferdskode mot diskriminering av LGBTQ+ personer generelt og på arbeidsplassen. De har implementert en global LGBTQ+ inkluderingsplan og selger regnbuevesker, der en del av overskuddet går til LGBTQ+ organisasjoner.

Planet

Brukte møbler
Siden 2021 har alle svenske IKEA-butikker inkludert en sirkulær butikk, som fremmer bærekraft og gir produkter et nytt liv. Dette initiativet gjør det enklere for kunder å forlenge levetiden til uønskede gjenstander og tilbyr også god handel. Globale IKEA-butikker har også et sirkulært hjørne. De sirkulære hjørnene tilbyr returnerte varer, utstillingsprodukter eller varer med småfeil, alle på salg. IKEA stimulerer ikke bare salget av brukte møbler i sine egne butikker, men oppmuntrer også forbrukere til å gjøre dette gjennom andre sirkulære plattformer. I år for eksempel, kjøpte IKEA reklameplass på Nederlands største sirkulære plattform for å fremme brukte IKEA-møbler. Målet med denne kampanjen var å øke bevisstheten om produktets levetid og oppfordre til bærekraftig forbruk. Som en del av sin bærekraftsplan, sikter IKEA mot å produsere alle produkter fra resirkulerte eller fornybare materialer innen ti år.

Plante-baserte matvalg
IKEAs restauranter har noe for enhver smak, inkludert de som velger plantebaserte dietter. Med et deilig og økende utvalg av vegetariske og veganske valg, oppmuntrer IKEA til mer bærekraftig spising. Det siste tilskuddet denne høsten er en ny plantebasert pølse, valgfri på deres berømte IKEA-hotdog.

plantebasert IKEA hotdog
kilde: IKEA Media Library – plantebasert IKEA hotdog

 

Flere ladepunkter for elektriske kjøretøy
I tillegg til sine sirkulære butikker og plantebaserte matvalg, gjør IKEAs initiativ for å øke antall ladestasjoner for elektriske kjøretøy bærekraftig livsstil mer tilgjengelig for kundene. Siden våren 2023 har IKEA utvidet sine ladepunkter på sine eiendommer, der all strøm kommer fra fornybar energi.

Er alt som det ser ut?

Med alt nevnt ovenfor, ser IKEA virkelig ut til å være et selskap med en veldig positiv innvirkning. IKEAs fortid er imidlertid ikke helt kontroversfri. Selskapet har møtt sin rettferdige andel av berettiget kritikk. For eksempel kom det frem at IKEAs grunnlegger, Ingvar Kamprad, var en nazisympatisør i sin ungdom og medlem av det svenska nazistpartiet SSS (Svensk Socialistisk Samling). Denne avsløringen reiste spørsmål om autentisiteten til IKEAs forpliktelse til likestilling og mangfold. Kamprad hevdet senere at han var uvitende om naziforbindelsene til gruppene han støttet og uttrykte anger for å bli stemplet som en nazist. I 2012 dukket en annen feil opp: IKEA redigerte ut kvinner fra katalogbilder for det saudiarabiske markedet. IKEAs kommunikasjonssjef fordømte senere hendelsen. En annen bekymring involverer påstander om at IKEAs underleverandører ulovlig hogde ukrainske skoger under falske forutsetninger. Som svar har IKEA lovet å undersøke disse påstandene og ta opp eventuelle problemer.

IKEA museum: Fortid, nåtid og fremtid

Blitt entusiastisk eller nysgjerrig på selskapet? IKEA-museet i Älmhult, Sverige, er stedet å være. Åpent siden 2016, handler det ikke bare om IKEAs historie og design; de har verksteder, god mat og mange aktiviteter. Du kan lære alt om IKEAs reise, fra de tidlige dagene til hvor de er på vei. Hvis du ikke kan komme til Sverige, sjekk ut deres online museum for en bit av IKEA-opplevelsen hjemmefra.

Florence Stroink