Spare på dagligvarehandelen: 10 tips og triks

Dagligvarehandel: noe du ikke kan unngå, men kanskje også en flott mulighet til å spare smart? For alle som ønsker både en full kjøleskap og lommebok, har jeg satt sammen den ultimate guiden. Disse ti sparetipsene gjør ikke bare dagligvarehandelen billigere, men også mye morsommere.

Har du et klart bilde av hva du bruker på dagligvarer hver måned? Eller er du typen som stadig tar turen til supermarkedet uten å beholde oversikten? Stor sjanse for at du bruker mer enn nødvendig. Men, hvordan bryter du denne vanen? Start med å kartlegge utgiftene dine. Dette kan enkelt gjøres via nettbanken din, der du finner utgiftene dine hos supermarkeder som Coop og Meny. Blir du sjokkert over totalbeløpet? Les videre!

1. Gjør ukentlig dagligvarehandel

Det kan virke som en enkel justering, men å handle dagligvarer én gang i uken kan gjøre underverker for budsjettet ditt. Det reduserer fristelsen til impulskjøp og hjelper med å planlegge måltidene bedre. Du begrenser også risikoen for å kjøpe mer enn du faktisk kan konsumere innen en uke, noe som resulterer i et overfylt skap og matsvinn. Pluss, det sparer tid som du kan bruke på morsommere ting! Profftips: Ikke gjør ukentlige innkjøp når du er sulten ;).

2. Planlegg måltidene dine og lag en handleliste

En god start er halve jobben. Ved å planlegge måltidene for den kommende uken, kjøper du bare det du virkelig trenger. Se hva du allerede har hjemme før du planlegger, og tilpass måltidsplanen deretter. Lag en liste og hold deg til den. Med en liste kan du bevege deg målrettet gjennom supermarkedet og vil mindre sannsynlig gjøre impulskjøp av unødvendige produkter. Forresten, en slik liste kan du også enkelt lage digitalt, for eksempel i Kiwi-appen. Men det finnes også nyttige handleliste-apper som du kan dele med partneren din, som Bring!.

3. Følg med på tilbud

Et logisk tips for å spare på dagligvarene, men å jevnlig sjekke tilbud kan virkelig gjøre en forskjell for lommeboken. Det kan du også gjøre online, for eksempel på TrustDeals. Mange supermarkeder har regelmessig varer på tilbud, spesielle kampanjer eller andre rabatter. Tilpass måltidsplanleggingen din etter hva som er på tilbud og oppdag kanskje nye favoritter!

4. Hamstre holdbare produkter

For å sikre at kjøpene dine varer lenger, vurder å kjøpe holdbare produkter når det er mulig. Den lange holdbarheten til disse produktene betyr at du kan lagre dem i uker eller måneder før du konsumerer dem. Holdbare produkter varer vanligvis måneder til år i skapet eller kjøleskapet før de når utløpsdatoen.

5. Velg ferske, lettbedervelige produkter strategisk

Før du vet ordet av det, har du kastet bort penger på ferskvarer som du til slutt må kaste. Hvis du kjøper for mye ferske grønnsaker, kjøtt, meieriprodukter eller andre produkter som raskt forringes, er det som å kaste pengene dine i søpla. Tenk derfor nøye gjennom og kjøp kun ferske produkter du er sikker på at du vil bruke i tide. Har du likevel for mye hjemme? Vurder å fryse dem for å forlenge holdbarheten. Å kjøpe frossen frukt og grønnsaker er også et godt tips for å få i seg vitaminene uten å bruke en formue! I denne artikkelen finner du flere tips om hvordan du kan holde ferske produkter friske lengst mulig.

dagligvarehandelen
kilde: Unsplash – dagligvarehandelen

6. Kjøp ikke for mange ferdiglagde varer

Supermarkedene vet altfor godt at tid er dyrebart for mange. Hyllene er fulle av praktiske alternativer som poser med ferdigkuttede grønnsaker, ferdigstekte kjøttboller eller fersk pasta fra kjøledisken. Selv om disse produktene er utrolig praktiske, er prisene betydelig høyere enn når du selv kutter grønnsaker eller velger pasta som krever litt lengre tid på komfyren.

7. Vurder storforpakninger

Større pakninger er ofte mer økonomiske. Enten det er yoghurt, toalettpapir eller ris, er “storforpakningene” vanligvis den beste avtalen. Dette skyldes at mer emballasje og bearbeiding generelt fører til en høyere pris. Sørg for at du faktisk bruker de større mengdene før de forringes.

8. Velg butikkmerker

For nesten alle produkter finnes det budsjettvennlige og mindre budsjettvennlige varianter. Det kan spare deg for opptil en krone hvis du velger butikkmerket. Selvfølgelig trenger du ikke gjøre dette for din favorittcola, hvor ingen andre merker kan måle seg. Men for produkter som ris, pasta eller visse sauser vil du sannsynligvis ikke merke noen forskjell. Prøv det ut.

9. Abonner på en matkasse

Et abonnement på matkasser som HelloFresh eller Marley Spoon tilbyr ikke bare bekvemmelighet, men også en kilde til kulinarisk inspirasjon. Disse tjenestene kan hjelpe deg med å spare penger på lang sikt ved å bekjempe matsvinn. Du mottar akkurat mengden ingredienser du trenger for hvert måltid, noe som betyr at du ikke ender opp med ubrukte produkter som til slutt havner i søpla. Du kan ofte også velge budsjettmåltider! Les vår artikkel om fordelene med en matkasse for mer informasjon!

10. Prøv en dagligvaretjeneste

Vurder å gjøre dagligvareinnkjøpene dine online hos tjenester som Morgenlevering eller Matsmart. Du får direkte oversikt over utgiftene dine, kan enkelt legge til eller fjerne varer fra handlekurven din, og unngår ubehagelige overraskelser ved kassen. Beleiligheten med hjemlevering sparer deg dessuten for tid og strev.

Denne guiden er ditt første skritt mot et liv hvor du handler smart, spiser deilig og likevel har penger igjen til andre ting. La kjøkkenet ditt boble over av muligheter og lommeboken din av besparelser. Hermed avslutter vi vår kulinariske spare reise, men ditt eventyr starter nå. Lykke til!

Florence Stroink